Råvindskonvertering i Stockholm

Har du en oanvänd råvind i din fastighet i Stockholm? Istället för att låta denna yta stå tom kan du skapa värdefulla bostäder genom en råvindskonvertering.

Denna process innebär att du omvandlar din råvind till attraktiva lägenheter, vilket inte bara ökar fastighetens värde utan också skapar nya boendemöjligheter i Stockholms snabbt växande stadsmiljö.

Funderar du på att göra om vind till bostad?

Vad betyder råvindskonvertering?

Bygga om vindar till lägenheter

Råvindskonvertering innebär att man omvandlar en oanvänd eller outnyttjad vind, oftast kallad råvind, till bostadsytor eller andra funktionella utrymmen. En råvind är i sin ursprungliga form oftast en ofärdig del av en byggnad, vanligtvis med takbjälkar och utan ordentlig isolering, ventilation eller belysning.

Tack vare konverteringen gör man vinden beboelig genom att installera allt från isolering och fönster till el- och VVS-system.

Målet med en råvindskonvertering är ofta att skapa nya lägenheter eller utvidga befintliga bostäder, vilket både ökar fastighetens värde och ger nya boendemöjligheter.

På denna sidan:

Varför konvertera din råvind i Stockholm?

Skapa bostäder av outnyttjade ytor

Att konvertera en råvind är en fantastisk möjlighet för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som vill optimera sin fastighets potential. Stockholm har en stor efterfrågan på nya bostäder, och råvindar representerar ett ofta oupptäckt guldläge. Processen kan verka komplicerad, men med rätt planering och stöd kan du förvandla en outnyttjad yta till något både vackert och funktionellt.

Genom att konvertera råvind till bostad kan du:

Öka fastighetens marknadsvärde

Skapa nya inkomstkällor genom uthyrning eller försäljning av lägenheter

Utnyttja en tidigare oanvänd yta på ett effektivt och lönsamt sätt

För fastighetsägare och bostadsrättsföreningar är råvindskonvertering ett av de mest kostnadseffektiva sätten att förbättra sina fastigheter och generera långsiktiga intäkter. Denna typ av omvandling blir ett win-win-alternativ: du tillför värde till fastigheten samtidigt som du bidrar till att möta Stockholms ständigt växande efterfrågan på bostäder.

Färdig omvandling av råvind i Älvsjö, Stockholm

Ställ era frågor till oss om råvindskonvertering

Referenser

Tidigare projekt i Stockholm

Örby, Stockholm

Brf Takfallet 1

Inredning av vind om totalt 75 m2

Tre nyproducerade vindslägenheter

inredd vind till lägenhet i Örby, Stockholm
Kök och badrum i en slutförd råvindskonvertering i Örby

Våra samarbetspartners

Hur går processen för en råvindskonvertering till?

Råvindskonvertering - Steg för steg

Att omvandla en råvind till en bostad innebär flera viktiga steg. Processen omfattar allt från bygglov och teknisk utredning till konstruktion och slutförande.

Här är en översikt över hur det hela går till:

Förstudie och planering

Innan man sätter igång med att göra om vinden till bostäder, behöver man genomföra en noggrann förstudie. Detta innebär att bedöma möjligheterna för att omvandla ytan till bostäder. Faktorer som tillgång till dagsljus, takhöjd och byggnadens befintliga struktur kommer att spela en stor roll. Dessutom är bygglov en nödvändighet för att få grönt ljus från myndigheter.

Förstudien används även för styrelse och medlemmar i bostadsrättsföreningen som underlag till beslut i föreningsstämmor.

Eftersom att förstudien förklarar hur medlemmar påverkas, hur föreningen påverkas ekonomiskt.

Exempel på vad som behöver uppfyllas för bygglov

För att genomföra en råvindskonvertering behövs bygglov, och för att få det måste råvinden uppfylla specifika myndighetskrav.

Därför är det viktigt att vindens förutsättningar utreds på rätt sätt. Några av de viktigaste kraven omfattar:

  • Takhöjd: Minimikravet varierar men ligger ofta på 2,4 meter i bostäder.

  • Tillgänglighet: Byggnaden ska anpassas för att vara tillgänglig för personer med funktionsvariationer.

  • Brandsäkerhet: Brandskyddet ska uppfylla alla gällande standarder, exempelvis genom brandsäkra material och nödutgångar.

  • Dagsljusinsläpp: Bostaden ska ha tillräckligt med naturligt ljus.

  • Buller och akustik: Ljudisolering ska skydda mot störande ljud, exempelvis från trafikerade gator.

Tekniska utmaningar och lösningar

En av de största utmaningarna med att bygga om vinden till bostad är att hantera de tekniska aspekterna, såsom ventilation, isolering och tillgång till hiss. Det kan även innebära att man måste höja taket på vinden för att säkerställa tillräcklig takhöjd, eller installera nya fönster för att uppfylla kraven på dagsljusinsläpp.

Byggnation och inredning

När alla tekniska utmaningar är lösta, kan byggnationen börja. Här är det viktigt att välja material som passar byggnadens befintliga arkitektur, samtidigt som de moderna bostäderna håller hög standard. Inreda vinden till en lägenhet innebär att skapa både estetiskt tilltalande och funktionella bostäder, där smarta lösningar för förvaring och utrymmesanvändning är avgörande.

Badrum i en råvindskonvertering
Att bygga lägenheter av tidigare vindar ger möjligheten att skapa fantastiska och moderna lägenheter.

Att tänka på vid råvindskonvertering i Stockholm

Bra att tänka på

Hur ser efterfrågan på bostäder ut?

Innan ni sätter igång med en råvindskonvertering är det viktigt att undersöka efterfrågan på bostäder i ert område. I Stockholm är efterfrågan generellt mycket hög, vilket gör omvandling av outnyttjade råvindar till bostäder till ett attraktivt projekt för många fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Ett centralt läge kan ytterligare öka försäljningsintäkterna och därmed bidra till en högre lönsamhet.

Vid tillräckligt hög efterfrågan kan projektet leda till ett kapitaltillskott som täcker investeringskostnaderna och dessutom skapa långsiktiga intäkter genom bostadsrättsavgifter. Dessa intäkter kan användas till att amortera lån, utföra underhåll eller förstärka föreningens ekonomi.

Hur ska man som fastighetsägare eller Brf betala för råvindskonverteringen?

Att finansiera en råvindskonvertering kan kännas som en utmaning, men det finns flera alternativ att välja mellan beroende på era behov och mål. På Atermon erbjuder vi skräddarsydda lösningar som passar olika typer av bostadsrättsföreningar och fastighetsägare.

Vi köper råvinden av er

Med denna modell köper vi råvinden till ett fast pris eller genom en kombination av fast pris och vinstdelning. Detta innebär att ni som förening eller fastighetsägare får en ekonomisk uppsida utan att själva behöva ta några risker. Vi tar fullt ansvar för bygglov, startbesked och byggnation.

  • Ingen ekonomisk risk för er.

  • Vi hanterar hela processen, inklusive juridik och byggtekniska moment.

  • Minimalt engagemang krävs från er sida.

Vi samarbetar och delar vinsten

Här behåller ni ägandet av råvinden under hela projektets gång medan vi står för projektering och byggnation. Efter försäljning av de färdigställda bostäderna delas vinsten mellan er och oss enligt överenskommelse.

  • Ni behåller kontroll och äganderätt.

  • Låga initiala kostnader utan ekonomiska risker.

  • Vi erbjuder flexibla vinstdelningsmodeller.

Ni finansierar, vi bygger

För föreningar eller fastighetsägare som vill ha full kontroll över projektet erbjuder vi uppdragsbyggnation. Ni står själva för finansiering och projektering, medan vi bygger med högsta kvalitet och lämnar garantier för allt arbete.

  • Full kontroll över projektets utformning och ekonomiska utfall.

  • Möjlighet att maximera intäkterna från försäljningen.

  • Kräver att ni hanterar finansiering och initiala risker.

Om oss

Vår erfarenhet av råvindskonverteringar

Atermon Fastighetsförädling AB grundades 2016 med ett tydligt mål: att hjälpa bostadsrättsföreningar och fastighetsägare att maximera värdet av sina fastigheter genom smarta förädlingsprojekt. 

Efter att ha drivit igenom åtskilliga projekt på konsultbasis beslutade vi oss för att utveckla konceptet och driva verksamheten i egen regi.

Vårt huvudsakliga fokus är att hjälpa bostadsrättsföreningar att dra nytta av dolda resurser, som råvindar eller oanvända biytor, för att skapa nya bostäder och öka intäkterna. Efterfrågan på våra tjänster fortsätter att växa, och vi har valt att specialisera oss helt på förädlingsprojekt för att möta behoven hos fastighetsägare och BRF-er runt om i Stockholm.

Engagerat ägande och enkel affärsidé

Våra ägare är aktivt involverade i den dagliga verksamheten, vilket säkerställer att varje projekt genomförs med omsorg och engagemang.

Vår affärsidé är enkel: att erbjuda kvalitativa fastighetsförädlingstjänster där vi tillsammans med bostadsrättsföreningen tjänar pengar på ett hållbart och långsiktigt sätt.

Vårt löfte till er bostadsrättsförening:

  • Ni ska enkelt kunna räkna ut den ekonomiska vinsten från våra projekt, direkt i kronor och ören.
  • Projekten ska leda till en miljöförbättring och en hållbar framtid.
  • Genom våra förädlingstjänster hjälper vi er att anpassa underhållsplaner och teknisk förvaltning, så att fokus ligger på att öka intäkterna istället för att enbart minska kostnaderna.

FAQ

Vanliga frågor om råvindskonverteringar

Kostnaden kan variera beroende på projektets storlek, komplexitet och eftersom att förutsättningarna ser olika ut är det bäst att kontakta oss för en konstnadsfri konsultation.

Att renovera en råvind till bostad kan vara en investering som kräver både tid och pengar, men fördelarna överväger i slutändan kostnaderna. De huvudsakliga kostnaderna kommer från följande faktorer:

  • Bygglov och arkitektplanering
  • Konstruktion och byggnadsarbete
  • Eventuell installation av hiss och förbättrad ventilation
  • Interiör design och materialval

 

Kostnaden för att bygga om vinden till lägenhet kan variera beroende på storleken och komplexiteten hos projektet, men det är inte ovanligt att se priset hamna mellan 20 000 och 40 000 kronor per kvadratmeter.

Ja, bygglov är ett krav i Stockholm för att säkerställa att alla ombyggnationer följer säkerhets- och planbestämmelser.

Innan man kan starta en råvindskonvertering i Stockholm, måste du ansöka om bygglov. Bygglovet ser till att alla nödvändiga krav, såsom brandsäkerhet och dagsljus, är uppfyllda. Du måste också beakta regler för kulturmärkta byggnader, som kan påverka vilka förändringar du får göra.

Den utdragna processen är i regel bygglovshanteringen. Vi fokuserar på att med god planering minimera störningar som uppstår i samband med byggnationen av lägenheterna

Processen tar i regel 18 – 24 månader men kan även ta längre tid beroende på projektets omfattning och eventuella bygglovsutmaningar

Oftast behöver råvindskonvetering godkännas genom en föreningsstämma – där majoriteten av medlemmar behöver rösta Ja åt beslutet.

Det är föreningens stadgar som reglerar förutsättningarna om dessa beslut behöver godkännas av medlemmarna.

Kontakta oss via formulär